Spiegeltje spiegeltje…

Spiegeltje spiegeltje…

Op sommige dagen zouden je collega’s echt een voorbeeld aan je kunnen nemen. Neem zo’n dag als vandaag: je komt op kantoor, waar een aantal collega’s je staat op te wachten. Hoewel je maar 10 minuten te laat bent voor het teamoverleg, kijken ze je geïrriteerd aan. Zuchtend vraag je je af waar ze zich zo druk om maken. Nu jij een tussenstop hebt gemaakt bij je favoriete coffeebar en met een large latte macchiato het pand binnenstapt ben je relaxed. En daardoor veel beter in staat je te concentreren op je werk. Zouden je collega’s ook eens moeten doen!

In de vergaderzaal gris je net voor die oude collega van Financiën het laatste koekje van de schaal. Ha! Dit is echt een topdag! Je vraagt aan de collega naast je waar dit overleg voor bedoeld is. Je bent haar naam even kwijt, maar volgens jou is zij diegene die het met manager Facility deed om hogerop te komen. Als reactie op jouw vraag kijkt ze je hoofdschuddend aan en pakt haar stukken erbij. Arm schaap. Zo vast in het stramien dat ze die stapel papier nodig heeft als houvast.

De vergadering gaat een beetje aan je voorbij. Je collega’s gaan diep in op de inhoud, stellen elkaar kritische vragen en blijven maar doordrammen dat ze van jou ook een standpunt willen horen. Terwijl jij juist behoefte hebt aan een goede brainstormsessie, waarbij je jouw inspirerende gedachtengoed kan overbrengen aan je collega’s. Aan het einde van het overleg sta je gekweld op en besluit eens uitgebreid buiten de deur te gaan lunchen. Op kosten van de zaak natuurlijk, dit soort sessies kosten je zoveel energie!

Natuurlijk slaat dit stuk niet op jou. Net als andere normale mensen houd jij altijd rekening met je collega’s, denk je mee over processen en ben je nooit te beroerd werk van iemand over te nemen. Je waardeert je collega’s om wie ze zijn en aan roddelen heb je een gruwelijke hekel.

Inderdaad, bovenstaand voorbeeld is zwaar overdreven. Of in ieder geval uitzondering op de regel. Gelukkig maar.

Maar zeg nu eens eerlijk? Doe jij nooit iets wat niet helemaal handig is? Verschuil jij je nooit achter een ander als de baas een donderpreek geeft over een project dat slecht is afgelopen? Hang jij altijd een nieuwe rol WC-papier op als je het laatste velletje hebt gebruikt? Heb je dit stuk misschien wel aan je favoriete collega laten lezen om samen gniffelend de gelijkenissen met het vreselijke gedrag van collega Frits te bespreken?

Troost je: niemand is perfect! Maar als jij het aandurft kritisch naar jezelf te kijken, echt open durft te staan voor feedback en bereid bent je kwetsbaar op te stellen, garandeer ik je dat je leven er een stuk aangenamer van wordt. En je omgeving je nog meer gaat waarderen.

Vind je dit lastig? En zoek je iemand de jou een spiegel voor kan houden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s